CT - Csopa Tudás: Az influenza elleni küzdelem hatásosabb eszközei már készülnek a laborokban


CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt napok tudományos híreiből.

Elkezdődött az influenzajárvány Magyarországon is; remélhetőleg minél többen oltatták be magukat, hiszen minél többen védettek a fertőzéssel szemben, annál lassabban tud terjedni a betegség (ezt hívják nyájimmunitásnak). A védőoltást azonban minden évben be kell adatni még a járvány kezdete előtt, mert a vírus erősen változtatja az alakját, a korábbi immunitás az újabb vírusok ellen nem véd. Sokszor probléma az adott idény betegsége ellen kifejlesztett vakcina rossz hatásfoka is. Az amerikai Georgiai Állami Egyetem kutatói ezért egy olyan vakcina kifejlesztésén dolgoznak, amely hosszú távon megvédi a beoltottat a betegségtől. 

A jelenlegi vakcina a vírus felületi fehérjéjének, a hemagglutininnek a külső fejrésze ellen alakítja ki a szervezet védekező reakcióját, azonban ez a fejrész az, amelyik erősen változik az egyes influenzavírus-törzseknél. Ezért a kutatók ehelyett egy olyan vakcinát akarnak kifejleszteni, amely ennek a fehérjének a szárrészével szemben alakítja ki ezt az immunvédekezést, mert ez viszont a legtöbb vírusnál nagyon hasonló, ezért az immunizált személyek immunrendszere az influenzavírusok nagy részét képes felismerni és elpusztítani. A problémát az jelenti, hogy ez a fehérjerész viszont instabil, hamar elbomlik, ezért a kutatók egy kettős nanofehérje-réteggel vonták be, amely megvédi a lebomlástól, viszont ebben a bevonatban is kiváltja az immunválaszt. A kutatók egereken tesztelték a vakcinát, két alkalommal izomba adva az injekciót, majd számos influenzavírussal fertőzték az állatokat, amelyek teljesen védettnek bizonyultak a halálos mértékű fertőzésekkel szemben. A következő lépésben vadászmenyéteken fogják kipróbálni a készítményt, mert ezeknek az állatoknak a légzőrendszere felépítésében nagyon hasonlít az emberéhez. Még számos kísérletre van szükség ahhoz, hogy eljussanak a klinikai kipróbálásig.