A tudomány este sem alszik: új sorozatok és régi kedvencek január második felében a Csopa Night sáv kínálatában

Januárban második fele is tudományban gazdag estéket tartogat a megújult óbudai Csodák Palotájában.

A rendezvények a megváltott napijeggyel vagy a 17-től 20 óráig érvényes kedvezményes Csopa Night belépővel látogathatók. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció ajánlott a tok@csopa.hu e-mail címen.

2018. január 22, 29. - hétfő 17:30
Csopa Kémcső Klub - a nyitott labor 

Közös kísérletezés hetente változó témákban gyerekeknek és családoknak a Richter Gedeon laborban. -  további információ


2018. január 23. - kedd 17:00
Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja 

Génmódosítás az immunrendszer szolgálatában
Vendégünk Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Immunológiai Tanszék vezetője

Ha az ember megfertőződik, akkor működésbe lép az immunrendszere, és olyan ellenanyagokat termel, amelyek elpusztítják a behatolókat. Ha valakit megmar a mérges kígyó, megfertőződik tetanusszal, megharap egy veszett kutya és már a betegség tünetei is kialakultak, nincs idő nála megvárni, amíg a szervezet védekező mechanizmusa működésbe lép. Ilyenkor más szervezetekben termelt ellenanyagokat adnak be a betegnek, hogy megakadályozzák a súlyos, többnyire végzetes következményeket. Amennyiben, valaki nincs beoltva influenza ellen, és súlyos tünetekkel kórházba kerül, már nincs idő a védőoltás hatásának kialakulására (ami általában 2-3 hét). Ebben az esetben nagyon hasznos, akár életmentő lehet az influenza vírust semlegesítő ellenanyag, ami azonnal hat. Tegyük hozzá, hogy míg egy védőoltás pár ezer forintba kerül, egy ilyen kezelés költsége akár több millió forint is lehet. Manapság az ellenanyagoknak számos olyan típusát fejlesztették ki, amelyek a korábbiaknál sokkal hatékonyabb beavatkozást tesznek lehetővé. Kacskovics Imre és munkacsoportja olyan génmódosított egereket vizsgál, amelyek segítségével hatékonyabb az ilyen ellenanyagok létrehozása, sőt akár olyan antigének ellen is képesek ellenanyagot termelni, amelyek a normál egerekben nem váltanak ki immunválaszt.

Program:
17:00 – 18:00 Ismeretterjesztő előadás és beszélgetés – moderátor Egyed László tudományos újságíró
18:15 – 18:30 A hónap közös kísérlete
18:30 – 20:00 Két emelet 250 interaktív eszközeinek felfedezése - további információ

2018. január 24. - szerda 18:00
Mafihe - Csopa Fizika Estek 

Vendégünk: Kalup Csilla, az ELTE Fizika BSc. szakának másodéves hallgatója
Téma: Pulzáló fehér törpecsillagok nyomában: lehetséges célpontok keresése a TESS űrtávcső számára

A TESS űrtávcső a NASA Explorer programjaként várhatóan 2018 márciusában kezdi meg küldetését, fő célja pedig más csillagok körül keringő bolygókat, ún. exobolygókat detektálni. Az eszköz 4 kamerájával két éven keresztül fogja mérni csaknem a teljes égboltot. Ennek során a célponttól függően készít 20 másodperces, 2 perces és 30 perces felvételeket, melyek közül az első kettő típus kiválóan alkalmassá teszi rövid periódusú, ún. kompakt pulzátorok vizsgálatára is. Ezek lényegében fényességváltozást mutató csillagmaradványok, mint például a pulzáló fehér törpék, melyekkel a kutatásom során foglalkozom.
Az előadásomban részletesen mesélek a csillagok világáról, előtérbe helyezve a Napunkat, amely szintén fehér törpeként fogja bevégezni életét. Ismertetem magukat a pulzáló fehér törpéket, majd a TESS űrtávcső küldetését áttekintve rátérek a kutatásom történetére, megválaszolva közben olyan kérdéseket, minthogy: miért érdekesek ezek az objektumok? Milyen lehetőségeink vannak vizsgálni őket? S egyáltalán, hogyan segíthetnek ezek a csöppnyi csillagmaradványok megismerni a világegyetemünk titkait? - további információ


2018. január 29. - hétfő 18:00 
Wigner Cafe fizikusokkal - Vendégünk: Vizi Pál Gábor -  Téma: Csodák az űrben
 
Együttműködésben a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjával 2018-ban új sorozatot indítunk a Csopa Night sávban. A hónap utolsó hétfőjén a fizikáé a főszerep az óbudai Csodák Palotájában. A kutatóközpont munkatársaitól tanulunk a tudományág legújabb eredményeiről, kapcsolódva az Űrállomás részlegünkön látható közös tárlatunkhoz.  

Missziókat küldünk bolygókhoz, üstökösökhöz, vizsgáljuk a Napot és hatásairól lerántjuk a leplet. Az űrtechnológiának megbízhatónak, hosszú távúnak és extrém körülménytűrőnek kell lennie, erre készítjük fel azokat az eszközöket, amiket felküldünk a Naprendszerbe. Arról mesélünk, és kérdezhetnek az érdeklődők: hogyan utazunk az űrben, miként tudjuk ellenállóvá tenni az eszközeinket, melyek a legújabb eredmények és mit hozhat a jövő. - további információ

2018. január 30. - kedd 17:00

CsoPagony by Night – tudományos könyvklub tanároknak, diákoknak, szülőknek és minden nyitott olvasónak


A Csodák Palotája és a Pagony & Tilos az Á kiadó rendhagyó, szórakoztató és tudományos programja, amelyben az irodalom és a tudomány nagyon is kézenfekvő kapcsolatai tárulnak fel egy kortárs ifjúsági művön keresztül. Minden hónap utolsó keddjén az Akcelerátus trilógia egy-egy részéhez kapcsolódóan beszélgetünk, kísérletezünk, játszunk és talán vitatkozunk is arról, mi a szerepe a képzeletnek és a logikának a tudományban és az irodalomban, hogyan motiválhatnak fizikai jelenségek, kísérletek és felfedezések irodalmi műveket? Hol van a hihetőség határa egy szépirodalmi műben? Jó, ha hihető? Jó, ha hihetetlen? El tudjuk választani a fikció és a valóság fogalmát? (A programokon való részvételnek nem akadálya, ha valaki nem olvasta a könyveket...)

A januári interaktív, 45 perces irodalmi-tudományos foglalkozás Eric Elfman és Neal Shusterman könyvére, a trilógia Tesla padlása című kötetére épül. Házigazda: Vinczellér Katalin és Tomozi Gábor - további információ


2018. január 30. - kedd 18:00
Csopa GEOlab Böszörményi Sándor geográfussal

Tűzhányók nyomában Magyarországon

Nem is gondolnánk, hogy hazánk több táját vulkánok uralták "alig" néhány millió évvel ezelőtt. A januári Csopa GEOlab rendezvényén Magyarország egykori tűzhányóinak nyomába eredünk. Kísérletekkel tanulmányozzuk a vulkanizmus természetföldrajzi csodáit. Felkeressük a vulkánok máig látható nyomait és bizonyítékait. Gyűjteményünk folyamatosan bővül: ásványokkal, kőzetekkel és egyéb kézbe vehető geológiai érdekességgel ismerkedhetünk meg testközelből. A sorozat új évadában geológiai szempontból izgalmas kirándulóhelyeket ajánlunk télre és tavaszra. - további információ

2018. január 31. - szerda 18:00
CsopArt - tudomány és művészet workshop Barnaföldi Annával


A tudomány és a művészet kapcsolatával foglalkozik 2018 januárjában induló új sorozatunk a CsopArt, menynek házigazdája Barnaföldi Anna, a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktori hallgatója.
A műhelyfoglalkozások keretében művészi szemmel közelítünk tudományos kérdésekhez. Anna huzamosabb ideig dolgozott demonstrátorként a Csodák Palotája csapatában, így igazán közel áll hozzá a tudománynépszerűsítés.

Januári témánk: Képolvasás - értelmezés, félreértelmezés, újraértelmezés

„Hogy kell képet nézni? Más, boldogabb hazában talán naivnak látszanék ez a kérdés. Olyannak, mintha arról írna valaki, hogy könyvet hogy kell olvasni. De nálunk – sajna – nem naiv, hanem nagyon is jogosult a kérdés, a melyet czíműl írtunk soraink fölé! Mert ugyan ki tud minálunk képet nézni? Ki ért képhez, a képírásnak akár csak elemeihez is?” (Kapitány Kálmán: Hogy kell képet nézni? Uránia Népszerű Tudományos Folyóirat.  Az Uránia Magyar Tudományos Egyesület Közlönye, 1910/2. 273.)

Mindenhol képekkel találkozunk és rengeteg képalkotási eszköz áll rendelkezésünkre. Vajon hogyan tudjuk a minket körülvevő képeket igazából befogadni és értelmezni? Használjuk őket és/vagy valóban olvassuk is azt, amivel találkozunk?

Olyan műveken keresztül fogjuk a kérdést körbe járni, melyek lehetnének egy tudományos probléma magyarázatai is. Rövid alkotói játék során megnézzük: valóban tudjuk olvasni a képeket? - további információ

2018. január 4, 11, 18, 25. - csütörtök 17:00 
Csopa Playtime társasjátékklub

50-nél több - folyamatosan bővülő tematikájú - társasjáték, 27 érintőképernyős interaktív asztal vár hétről hétre csütörtökönként a megújult óbudai Csodák Palotájában. A kisjátékokat, ördöglakatokat felvonultató Logikai megálló szomszédságában három óra önfeledt játékélmény vár rátok! - további információ



(2018-ban induló új sorozataink arculati elemeivel és információs linkjeivel folyamatosan frissítjük a bejegyzést.)