Tóth Zsolt a tudományról: A tudományos előadás tudománya

A Csodák Palotájában már évtizedek óta tanítja szórakoztatva közönségét az ELŐADÓ.

De mi is egy jó előadó feladata? Mitől lesz jó egy előadás? Tanítson, népszerűsítse a tudományt vagy szórakoztasson inkább?

Ezek olyan kérdések, amelyek a pedagógia és a tudománykommunikáció elméin is kifognak olykor. Azonban most lehetőség nyílik rá, hogy megfejtsük ezeket a talányokat.  Egy előadó, ahogy én is, számos elismerő pillantás, sőt nem ritkán vastaps formájában kap visszajelzést arról, hogy megéri az, amit csinál.  Ez, mint színpadi előadót hatalmas örömmel tölt el, de mint kutatót furdal a kíváncsiság, ezért egy kutatás segítségével szeretném megtudni, hogy milyen is egy jó Science Show. Ehhez azonban, mint minden valamire való kutatáshoz, kísérletre van szükség. 

Az elmúlt években számos előadást tartottam a Csodák Palotájában és a Csodák Palotája Playbarban. Törekedtem arra, hogy ezek legjobb tudásom szerint színvonalas és igényes bemutatók legyenek. Ezeket tekinthetjük a vizsgált jelenségnek. Azonban a kísérlet nem lenne több itt sem bűvészmutatványnál, ha nem követné kiértékelés és magyarázat. Ezért amennyiben látták valamelyik általam tartott Science Show-t a Csopában, segítsenek a kiértékelésben, hogy szakmailag is helytálló, objektív vizsgálatot készíthessek arról, hogy a tudományos show-műsoroknak hol a helyük a pedagógiában és a tudománynépszerűsítésben, mindemellett részei lehetnek-e az igényes szórakoztatásnak?

Lehet 5 vagy 95 éves, a kérdőív kitöltésével segíthet abban, hogy jövőben még szórakoztatóbb legyen a tudomány és még élménytelibb a tanulás.


Köszönettel

Tóth Zsolt

tudomány kommunikátor, fizikus





Tóth Zsolt tudománykommunikátor, a Csodák Palotája előadója és a Richter Gedeon laborunk foglalkozásvezetője. A Csopamedia blogon közölt írásai az alábbi linken érhetők el.

Megjegyzések