Új sorozat a Csodák Palotájában: Csopa Atomenergia Info



Napjainkban egyre többet hallani az atomenergiáról, a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartásáról. A Csodák Palotája, együttműködésben a Roszatom hazai kommunikációs ügynökségének Atomenergiainfo.hu információs szakportáljával háromrészes ismeretterjesztő sorozatot indít a téma iránt érdeklődőknek.

Csütörtök esténként a Csopa Playbar Richter Gedeon laborja ad otthont a különállóan is látogatható előadásoknak, melyeket Hárfás Zsolt, atomenergetikai szakértő, energetikai és gépészmérnök tart.

2017. március 23., csütörtök 18:00 - Atomenergia a mindennapjainkban

Első alkalommal áttekintjük az atomerőmű felépítését, a működési elveket, valamint az atomenergia nem energetikai célú hasznosítási lehetőségeit. Megismerjük az atomerőművi villamosenergia-termelés sajátosságait. Foglalkozunk a nukleáris fűtőelem tárolásának kérdésével, az atomenergiával kapcsolatos félelmekkel és további számos izgalmas résztémával.

2017. április 12., szerda 18:00 - Az áram nem a konnektorból jön
A sorozat folytatásaként többek között górcső alá vesszük a hazai villamosenergia-rendszert és a Nemzeti Energiastratégia vonatkozó fejezeteit. Elmélyedünk a paksi telephelyre tervezett új orosz, 3+ generációs blokkok működésében. Beszélünk a megújuló energiaforrások műszaki korlátairól, összehasonlítjuk ezeket és az atomenergiát a globális klímavédelmi célkitűzések szemszögéből.


2017. május 18., csütörtök  18:00 - Elsőrendű a nukleáris biztonság
A harmadik részben az orosz atomipar zászlóshajójával a Roszatommal ismerkedünk, az oroszországi atomerőmű építések rövid, színes bemutatása mellett tanulhatunk a 4. generációs blokkokról és átfogó képet kaphatunk fúziós energiatermelés jelenlegi helyzetéről. Megvitatjuk, milyen az élet Fukushima után, milyen következtetéseket vonhatunk le a Japán esettel kapcsolatban.  

A belépőjegy 1900 Ft/alkalom, mely tartalmazza a programon való részvételt és a Csopa Playbar egyik interaktív kiállításának (Newton, Illúzió vagy Születés) megtekintést is. Az 55 perces tárlatok a Csopa Atomenergia Info programja előtt 17 órától vagy utána 20 órától tekinthetők meg.

Előzetes regisztráció a tok@csopa.hu e-mail címen.

Megjegyzések