"Ismerjük meg egymást és egymás kutatásait!" - FIKUK Klub a Csopa Playbarban


Az MTA Fiatal Kutatók Klubja 2012-ben az "Ismerjük meg egymást és egymás kutatásait" szellemében indult. A havonkénti klubesteken egy-egy fiatal kutató mesél kutatási területéről, saját kutatásairól egy körülbelül egyórás előadás keretében. Az előadások a természettudományoktól a bölcsészettudományokig rengeteg területet felölelnek - egy-egy előadás után pedig pogácsázva beszéljük meg egymással a kutatói élet dolgait.

Most új helyszínre, a Csopa Playbarba visszük a klubot, ezzel szeretnénk nyitni külső érdeklődők felé is. A cél továbbra is kettős: az előadásból a kutatási terület, a kötetlen beszélgetésből a kutatói élet megismerése-megismertetése.

A megújuló FIKUK Klubban szívesen látunk mindenkit, aki érdeklődik a témák és a kutatólét iránt. Arra buzdítunk mindenkit, hogy hozza magával a legkíváncsibb énjét.

Időpont: 2017. március 29, szerda, 19:00
Előadó: Asbóth János (MTA Wigner FK SZFI, Kvantumoptikai és Kvantuminformatikai Osztály)
Több mint csak emlék, de kevesebb, mint aktív kapcsolat: a kvantumos összefonódás  
  
A kvantumos összefonódás egy "bonyolult kapcsolat", ami a kvantummechanika szerint részecskék között létesülhet. John S. Bell északír fizikus 1964-ben matematikai egyenlőtlenséggel mutatta meg, hogy az összefonódás több, mint egy múltbeli kölcsönhatás "emléke", amit a részecskék hordoznak (pl. sebességükben, vagy forgástengelyük irányában). Ugyanakkor az összefonódás kevesebb, mint egy igazi kapcsolat: nem lehet vele pl. üzeneteket továbbítani. Az 1980-as évektől napjainkig valódi laboratóriumi kísérletek tesztelték Bell egyenlőtlenségét, ezek egyre pontosabban igazolták az összefonódás létét. Előadásomban áttekintem azt, hogy állunk most a kísérletekkel, mennyire értjük az összefonódás elméletét, és azt is, miért fontos mindez a kvantumszámítógépek építéséhez.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk, a részvétel díjmentes!

Megjegyzések