CT - Csopa Tudás: Az anyagiasság súlyos ára

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.

Nemrég Magyarországon járt Tim Kasser amerikai pszichológus, Az anyagiasság súlyos ára című könyv szerzője, és előadást tartott a Corvinus Egyetemen. Előadásában a materializmus és a jóllét kapcsolatát járta körül. Kutatásaiban több tízezer emberen azt vizsgálta, hogy az anyagi értékek hogyan befolyásolják jóllétünket.
Eredményei azt mutatták, hogy azok, akiknek az anyagi értékek (pénz, státusz, hatalom) az elsőrendűek, hajlamosabbak a depresszióra, jobban kiteszik magukat egészségügyi kockázatoknak, gyakoribbak náluk a negatív érzelmek, több fizikai tünetük jelentkezik, szemben azokkal, akik inkább harmóniára, a környezetükkel való harmonikus együttélésre illetve egyenlőségre törekszenek. Ezek az anyagias emberek másokkal szemben kevésbé empatikusak, gyakoribb a körükben a faji és etnikai előítéletesség, kevésbé figyelnek a környezet védelmére.

Mindez nemcsak az egyének szintjén figyelhető meg: azokban az országokban, ahol a rendszer kevésbé hierarchikus, inkább törekszik az egyenlőségre, ott kormányzati szinten is többet fordítanak az empátia normáinak erősítésére, több a gyermekgondozásra fordítható idő, kevesebb az ország károsanyag-kibocsátása, együttműködésre nyitott a társadalom. 

Megjegyzések