Bővülő repertoár mindkét előadótermünkben – interjú Papp Zsolttal, a Csodák Palotája oktatásszervezési vezetőjével


Papp Zsolt a Csopa Playbar előadótermében
A Csopamedia száguldó riportere ezúttal a Csopa Playbar előadótermébe lesett be, ahol a hétvégén debütáló buborékos science show főpróbái zajlottak. A Csodák Palotája új kísérleteiről Papp Zsolt, az előadói csapat szakmai vezetője nyilatkozott.

Csopamedia: Öveges József szellemiségét követve a Csodák Palotája előadótermeinek kínálata folyamatosan bővül, új attrakciók várják a látogatókat. Mit lehet tudni arról a két programról, mellyel a Playbarban és a Camponában találkozhatnak vendégeink?

Bécsi úti helyszínünkön az előttünk álló hétvégétől kezdve, minden szombaton és vasárnap a kisebb gyerekeknek szóló buborékok tudományát bemutató előadással találkozhatnak a hozzánk betérők 11 órától. Természetesen a felnőtteknek is tartogatunk show elemeket. A rendelkezésre álló harminc percben a buborékok fizikai és kémiai tulajdonságaival ismerkedünk. A szódavíztől indulva jutunk el a világító buborékokig.

Sejtelmes tudomány...
Csopamedia: Mennyire jut aktív szerep a közönségnek?

Természetesen interaktív kísérletbemutatókról van szó, néha veszélyes elemeket használunk, de jut alkalom a közönség bevonására is.

Csopamedia: 2017-ben kiemelt témánk a Csopa Camponában a természet- és környezetvédelem. Mit kínál Öveges termünk ennek fényében?

Egyre többet hallunk a globális felmelegedésről, a sajtóban nap mint nap arról van szó, hogy merre is tart a bolygónk. Ha nem akarunk szomszédunk, a Vénusz sorsára jutni, ahol a felszíni hőmérséklet akár az 500 °C-ot elérheti az üvegházhatás következtében, akkor cselekednünk kell. Ezért fontos beszélnünk az üvegházhatást okozó gázokról, azokról az energiaforrásokról, melyek alkalmazása nem jár negatív hatásokkal. A kísérletbemutató és a tudománytörténeti háttérinformációk átfogó képet nyújtanak a megújuló energiákról, az alternatív energiaforrásokról.

Az előzetesen bejelentkező csoportok a kísérletek mellett maguk is bekapcsolódhatnak a tudományos munkába a műhelyfoglalkozás keretében. A napelemek rejtelmeit ismerhetik meg játékos formában.

Csopamedia: Az érdeklődők előadótermeink mellett máshol is találkozhatnak Csopás kísérletekkel, szinte hetente feltűnsz a televízió képernyőjén. Hol és mikor érdemes a Csodák Palotáját keresni a dobozban?

Minden vasárnap reggel 7:30-kor jelentkezik az Ismerd meg! adása az M5 csatornán, a több mint más félórás műsorban több blokkunk kapott helyet. A fizika és a kémia területéről mutatunk be érdekességeket, a tervek szerint a jövőben bővítjük majd az érintett tudományágak körét. Az odahaza elvégezhető kísérletek sem hiányozhatnak a gyermekmagazinból.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Csopa Campona és a Csopa Playbar előadótermében, a részletes programkínálat a www.csopa.hu oldalon érhető el.

(fényképek: Tamás Péter)

Megjegyzések