Tudományos Csopa Cafe: Ebola-vírus - Meddig féljünk tőle?

November 15-én, kedden 17:30-tól folytatódik a Tudományos Csopa Cafe sorozata a Csopa Camponában. Havonta egyszer, kedd délutánonként, a kutatóké a főszerep a Csodák Palotája kávézójában. Az érdeklődők első kézből hallhatnak a laborokban, levéltárakban és könyvtárakban folyó tudományos munkáról és a legfrissebb eredményekről. Megismerhetik magát a KUTATÓT, kiderül, mi befolyásolta a pályaválasztásban, milyen kihívások, célok mentén építi tudományos karrierjét.

Novemberi vendégünk: Pályi Bernadett, virológus (Országos Epidemiológiai Központ, Nemzeti Biztonsági Laboratórium)

Témánk: Ebola-vírus - Meddig féljünk tőle? Egy veszélyes kórokozó kutatása itthon és Afrikában

Az előadás bepillantást nyújt az Ebola-vírussal történő kutatás mindennapjaiba, milyen szkafanderben dolgozni itthon a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban és milyen volt ugyanezzel a kórokozóval szembenézni az Ebola-járvány csúcsán, 2014 augusztusában Afrikában. Bemutatásra kerülnek a legfrissebb kutatási eredmények a gyógyszerektől a vakcinákig, a vírus genetikai változásai, tanulságok a legutóbbi járványból. Megismerhetjük, hogy egy hazai kutatócsoport mivel járul hozzá a világ egyik legveszélyesebb kórokozójának megértéséhez.
Program:
  • Miért lettem kutató?- beszélgetés vendégünkkel a kutatók hétköznapjairól
  • Ebola-vírus - Meddig féljünk tőle? Egy veszélyes kórokozó kutatása itthon és Afrikában c. előadás
  • Kérdezd a kutatót!- Kötetlen beszélgetés a Csopa Cafeban
Várjuk a jövő kutatóit – a középiskolásokat és egyetemistákat -, a tudomány iránt érdeklődőket, akik munkából jövet ugranak majd be hozzánk, s itt a helye a nyugdíjasoknak is! A nyitott mindazok számára, akik a tudományra szomjazva megpihennek nálunk. Szakmai partnerünk a Kutató Tanárok Országos Szövetsége.

Videoarchívum korábbi kávézásainkról:
Kutatók a Csodák Palotájában – Nézd vissza a Tudományos Csopa Cafe beszélgetéseit!

Megjegyzések