CT - Csopa Tudás: Szoptatás és mellrák

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.
 
A Lancet nevű vezető orvosi folyóirat kétrészes cikksorozatot közölt a csecsemők mellről való táplálásának előnyeiről és fontosságáról. A szerző szerint, ha sikerülne csaknem általánossá tenni a szoptatást legalább az első hat hónapban, ezzel mintegy 800 000 gyerek életét lehetne megmenteni, és 20 000-rel csökkenteni a mellrák-halálozások számát. A szerző munkatársaival az eddigi legnagyobb és legrészletesebb elemzést végezte el ezzel kapcsolatban, az egész világra kiterjedően. Sajnálatos módon a szoptatás jelentősége eddig nem kapott kellő figyelmet. A fejlett országokban ötből mindössze egy csecsemőt szoptatnak 12 hónapig, míg az elmaradott országokban háromból egy csecsemőt táplálnak hat hónapig kizárólag mellről.  

Fotó: M. Chaerani, I. Soemardjan
Wikipedia (Creativ Commons)
Ráadásul van egy olyan elterjedt téveszme, hogy a szoptatásnak csak a szegény országokban van jelentősége. Semmi sincs messzebb az igazságtól – állítja a szerző. Kiderült, hogy a szoptatás a fejlett országokban több, mint harmadával csökenti a bölcsőhalál kockázatát, a szegény országokban pedig a hasmenéses esetek és a légzőszervi betegségek számát a felére csökkenti. Emellett növeli az intelligenciát, megvéd az elhízástól és a cukorbetegségtől a későbbi élet során. Az anyánál pedig csökkenti a mellrák és a petefészekrák kockázatát. Ráadásul a szoptatás nemcsak a baba és a mama egészségére van jó hatásssal, hanem megdöbbentő hatása van a várható élettartamra is. 
Ennek ellenére a magas jövedelmű országokban különösen alacsony azoknak a csecsemőknek a száma, akiket 12 hónapos korig szoptatnak, és a szegény országokban is a szegény anyák szoptatják hosszabb ideig csecsemőjüket. A szerző szerint ha ez nem lenne így, az még jobban növelné a szakadékot a csecsemőhalandóságban a szegény és a gazdag országok között. És a szerző cáfolja azt az elterjedt téveszmét is, hogy az anyatej pótolható mesterséges tápszerekkel. Bár a Világegészségügyi Értekezlet már 1981-ben bevezetett egy marketing szabályozást a tápszerekre vonatkozóan, de ezt nem ellenőrizték szigorúan, emiatt az agresszív marketing is csökkentette a szoptatott csecsemők arányát, és sajnos, a piac telítettsége miatt a gyártó vállalatok kezdenek a szegény és a közepesen gazdag országok felé fordulni.

Megjegyzések