CT - Csopa Tudás: Az ülő életmódtól az ökoszisztémát megváltoztató háziverébig

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.
Az amerikai Southwestern Medical Center kardiológusai azt találták, hogy az ülő életmód csökkenti a tüdő és a keringési rendszer edzettségét, hiszen ilyenkor, ülés, autóvezetés, tévénézés vagy éppen olvasás közben nagyon kevés energiát használunk. Ez már a korábbi vizsgálkatok szerint is növeli a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát, bár ennek a mechanizmusát még nem teljesen értik. A kutatók 12 és 49 év közötti korú személyeket vizsgáltak, gyorsulásmérővel figyelték aktivitásukat. Edzettségüket ergométer kerékpárral mérték. Megfigyeléseik szerint hat órai ülés negatív hatásainak ellensúlyozásához egy óra edzésre van szükség.
A kutatók szerint minden mozgás jó mozgás, azt tanácsolják, hogy ha hosszan kell ülnünk, akkor gyakran változtassunk testhelyzetet, időnként álljunk fel és nyújtózzunk egyet, telefonálás közben járkáljunk, de akár az izgés-mozgás is jót tehet. A lift helyett pedig használjuk a lépcsőt. 

Világszerte tapasztalható, hogy invazív állatfajok kiszorítják az őshonos fajokat, akár véglegesen megváltoztatva az ökoszisztémát. Erre jó példa a háziveréb, amely Európából elindulva szinte az egész világon elterjedt. A háziveréb kenyai invázióját nyomon követve a kutatóknak sikerült tisztázni a madár sikerének a titkát. Ez elsősorban immunrendszerének és a sztresszre adott válaszának a különlegességében rejtőzik, azonban van még egy harmadik tényező is: a háziveréb hajlamos ismeretlen táplálékokat kipróbálni. Ez is alátámasztja, hogy a viselkedésbeli rugalmasság mennyire hasznos az élőhelyüket elhagyó állatok számára.

(ábrák és képek: Wikipedia, Creativ Commons)

Megjegyzések