CT - Csopa Tudás: 3D nyomtató és kapszaicin a gyógyászat szolgálatában


CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.

A 3D nyomtatóknak számos alkalmazása között nemcsak olyan elképzelések vannak, hogy akár egy egész házat ki lehetne nyomtatni, hanem az orvostudomány is többféle alkalmazásról gondolkozik. Egyebek között az az elképelés, hogy átültethető szöveteket és szerveket lehetne nyomtatni, hiszen évente több ezer ember hal meg azért, mert nem találnak neki megfelelő donort. Ennél is sokkal több esetben kell szövetet vagy szervet eltávolítani valamilyen daganatos betegség miatt, és jó lenne ezeket is pótolni. Ahhoz viszont, hogy egy ilyen “nyomtatott” szerv vagy szövet életképes legyen, szükség van arra, hogy biztosítsák ennek vérellátását. Az élő szövetben minden egyes sejthez hajszálnyi közelségben található egy hajszálér, amely ellátja oxigénnel, vagyis a szövetet bonyolult és sűrű hajszálérhálózat szövi át, ennek a létrehozása az egyik legnagyobb kihívás a mesterséges szövetek készítésénél. A Sydney Egyetem kutatói ennek a megoldását keresték.
A 3D nyomtatóval először egy rostokból álló sűrű hálózatot hoztak létre, majd ezt bevonták egy endotél (az érfalat burkoló) sejtekben gazdag, fehérjedús anyaggal, amely fény hatására megszilárdult ezeken a rostokon. Végül a rostokat eltávolították, és ezt követően az endotél sejtek alig egy hét alatt hajszálerekké szerveződtek. A sikeres kísérlet közelebb hozta a lehetőséget, hogy valódi bonyolult, és működő szerveket lehessen mesterségesen létrehozni, amire nagyon sok betegnek szüksége volna.


A Kaliforniai Egyetem kutatói arról számoltak be a The Journal of Clinical Investigation című folyóiratban, hogy a kapszaicin, a paprika csípős hatóanyaga egy olyan receptort aktivált - egyelőre kísérleti egerek – bélfalában, amelynek aktivitása csökkenti a vastagbélrák kockázatát. A bélsejtek 4-6 naponként kicserélődnek, ezt egy növekedési faktor szabályozza, amelyik viszont aktiválja ezt a bizonyos receptort is. Ennek az aktivitása viszont csökkenti a növekedési faktor aktivitását, amelynek kontrollálatlan működése daganatok kifejlődéséhez vezethet. Noha ez még embernél nem bizonyított, ez a felismerés azt mutatja, hogy ez a csípős anyag segíthet csökkenteni a rosszindulatú béldaganatok kockázatát. Mindenesetre erre hajlamos egereknél a kutatóknak kapszaicinnel sikerült csökkenteni a béldaganatok előfodulását - az egerek élettartama mintegy 30 százalékkal nőtt.

(3D arcmodell fényképe: S zillayali - Wikipedia, Creativ Commons)

Megjegyzések